
Portvinets historia sträcker sig mer än 350 år tillbaka i tiden. På 1600-talet ligger engelsmännen i handelskrig med rivalen Frankrike, och det spända förhållandet mellan de två tvingar engelsmännen att söka sig någon annanstans för att få tag på vin, som nu är en bristvara bland det vinälskande folket. Portugal blir det naturliga valet. Engelsmännen har länge varit vänskapligt inställda till den tidigare kolonialmakten och nära handelspartnern som senare skulle bli världens främsta leverantör av starkvinet portvin.
Men när engelsmännen väl ger sig ut på jakt i Portugal är kvaliteten på det portugisiska vinet i allmänhet så tveksam att engelsmännen själva måste engagera sig i produktionen. Uppfinningen av portvin tillskrivs också två engelska bröder som inför en lång resa från Portugal till England bestämde sig för att tillsätta några hinkar akvavit för att konservera vinet. Detta var början till det vi idag känner som portvin, och engelsmännen fulländade senare denna produktionsprocess, som du kan läsa mer om nedan. Det starka brittiska inflytandet på portvinsproduktionen är en av de främsta anledningarna till att man idag hittar så många portvinshus med engelska rötter. Till exempel Taylors, Warre, Cockburn etc.
I Portugal är man förtjust i att blanda olika druvsorter och med mycket få undantag framställs portviner alltid av mer än en druvsort. I röda och rosé portviner används de blå druvsorterna Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional och Tinta Cão, som var och en ger sitt eget bidrag till vinerna. Touriga Nacional är "ryggraden" i många portviner och jämförs bland annat med druvan Cabernet Sauvignon. Touriga Franca, å andra sidan, är något lättare i stilen men mer aromatisk, medan Tinta Cão ger lite extra kryddighet till vinerna. Tinta Roriz spelar också en viktig roll och många känner redan till denna druva, som i Spanien kallas Tempranillo.
Vit portvin framställs av gröna druvor som Donzelinho Branco, Gouveio, Malvasia Fina, Moscatel Galego, Rabigato, Cerceal, Bical och Viosinho.


Druvorna till portvinet måste komma från ett visst geografiskt område runt Dourodalen. Det finns många typer av "förstärkta" viner som görs runt om i världen som efterliknar portvin, men dessa bör inte kallas portvin. Douro-appellationen var faktiskt en av världens första appellationer för att avgränsa en specifik vinregion.
De branta terrasserna med vinstockar i Dourodalen omöjliggör maskinell skörd på de flesta ställen och druvorna plockas till stor del för hand. Efter skörden transporteras druvorna till vingården där de krossas. Detta kan göras med hjälp av den traditionella metoden för fotstampning för tre till fyra sims i speciell granit lagares/tubs. Denna metod är naturligtvis mycket resurskrävande och används inte längre överallt, men särskilt vid produktion av premiumportviner är det fortfarande vanligt att trampa med fötterna. Istället använder många mekaniska verktyg för att hjälpa till med utvinningen av färg, smak och tannin.
Efter att druvorna har krossats startar jäsningen som normalt pågår i 24-36 timmar tills alkoholhalten är 5-9%. Jäsningen avbryts genom tillsats av druvsprit och alkoholhalten ligger normalt mellan 19 och 22%. När du ska tillsätta druvsprit beror på hur sött du vill att vinet ska vara. Ju tidigare i processen den tillsätts, desto sötare blir portvinet. Tillsatsen av druvsprit är gemensam för alla portviner oavsett färg, och det är "förstärkningen" som skiljer portvin från vanligt vin.
Portvin kan grovt delas in i två typer: Ruby och Tawny.
Ruby port-viner görs med druvor från ett visst år. De lagras ofta under en kort tid och är gjorda för att drickas omedelbart och får inte mer smak eller komplexitet av ytterligare lagring.


Vintage Port är en lyxig rubintyp som endast produceras i exceptionella årgångar. Därför är det också den mest sällsynta typen av portvin, som bara står för 1% av den totala portvinsförsäljningen. Det är upp till den enskilda vingården att deklarera en "Vintage" - som måste godkännas av det officiella Port Wine Institute.
Vintage Port görs vanligtvis av en blandning av druvor från olika vingårdar, men de så kallade "Single Quinta", eller viner från en enda vingård, blir allt vanligare. Vintage Port lagras endast 2 till 3 år på stora, begagnade ekfat innan den buteljeras och skickas ut på marknaden. När man ska dricka en Vintage Port är en fråga om smak. En Vintage Port är sällan drickfärdig före sin 10-årsdag, och de flesta når sin topp i intervallet 20-50 år. Om du har en särskilt bra flaska i din källare från en toppårgång kan den lätt hålla i 60-70 år och till och med över 100 år.
Liksom en Vintage Port görs en LBV också av druvor från en enda årgång. Å andra sidan skiljer sig de två typerna avsevärt åt i mognadsprocessen. Medan en Vintage Port lagras 2 år på fat och har ett långt liv framför sig, lagras en LBV 4-6 år och är redo att drickas när den kommer ut på hyllorna.
Man insåg snabbt att det behövdes ett alternativ till Vintage Port som både var billigare och kunde drickas inom 25-30 år. Som nämnts är LBV avsett att drickas när det släpps, men det kan också utvecklas positivt under 8-10 år.

En vanlig Tawny är en relativt ung portvinssort som har lagrats på små ekfat - vanligtvis mellan 3 och 7 år. Dessa viner är drickfärdiga vid buteljeringen och är därför inte avsedda att lagras på flaska under längre tid.
Det finns också en stor kategori av Tawny med åldersangivelse. Det finns 10-, 20-, 30- och 40-åriga Tawny Ports. Dessa viner är blandningar som varje hus blandar och måste uppfylla vissa smakstandarder som fastställs av det officiella Port Wine Institute. Tawny port med en åldersangivelse är inte nödvändigtvis en port med den ålder som anges på flaskan, utan en blandning av viner från olika årgångar. Dessa viner buteljeras med T-prop, vilket är en indikation på att det inte kommer att utvecklas gynnsamt med ytterligare lagring. Många rekommenderar att man dricker dessa viner så nära tappningsdatumet som möjligt. Det betyder dock inte att en 20 år gammal Tawny blir dålig efter att ha lagrats i 5 år.
Tawny Port med åldersangivelse är inte avsedd att lagras på flaska och är vanligtvis bäst när den konsumeras närmare tappningsdatumet. - Richard Mayson

Colheita är en Tawny gjord på druvor från en speciell årgång. Mognaden sker på små ekfat i min. 7 år, men man kan lätt hitta producenter som väljer att lagra sin Colheita längre på fat (lokalt kallat pipas). På Real Companhia Velha, ett av Supervins ledande portvinshus, är man noga med att buteljera sina Colheitas på beställning. Det innebär att de endast buteljerar sina viner när de kan sälja dem, vilket garanterar att kunderna får den färskaste versionen. Portvinsgurun Richard Mayson säger samma sak om Colheita som om Tawny när det gäller lagringstiden:
"De flesta producenter säger att deras Colheitas inte är avsedda att lagras på flaska. Men vi har alla olika smak och tycke så du måste bestämma dig för vad du tycker om den saken. Som en allmän tumregel bör 2-3 år på flaska för varje decennium i trä vara bra. Det är därför som tappningsdatumet på bakre etiketten är mycket praktiskt att ha!

White Port görs på samma sätt som röd, men med gröna druvor. Bland dessa finns Donzelinho Branco, Gouveio, Malvasia Fina, Moscatel Galego, Rabigato, Cerceal, Bical och Viosinho. Vit portvin kan vara både söt och torr i stilen. Många använder det torra vita portvinet för drycken "Port-tonic"
Rosa portvin har blivit alltmer populärt i Danmark. Portvinet får sin delikata röda färg från en kort tid med druvskalen, och resten av produktionsprocessen sker på traditionellt sätt som vilken annan portvin som helst. Precis som vit portvin passar rosa portvin utmärkt till en läcker "Port-tonic"-cocktail.

Både vita och rosé portviner serveras bäst i den svalare änden eftersom de är skapade i en uppfriskande stil. Tawny bör serveras lätt kyld och Vintage Port är bäst när den serveras i rumstemperatur (16-18 grader som förr i tiden). Om du kyler en stor Vintage Port eller en 40 år gammal Tawny för långt ner kommer de delikata aromerna inte till sin rätt.
Rosé Port: 6 - 8°C
White Port: 10 - 12°C
Tawny Port: 14 - 16°
Ruby Port: 16 - 18°C
Vintage Port: 16 - 18°C
Om du är osäker på hur länge ett portvin kan hålla sig kan du använda korken som indikator. Om din port är försluten med en korkpropp är den som bäst strax efter öppnandet. Vintage Port dricks bäst inom 24 timmar.
Om porten har en T-kork som enkelt kan klickas tillbaka i flaskan kan du enkelt förvara porten i veckor eller till och med månader. Du hittar T-kapslarna i Tawny- och Colheita-flaskorna. Gemensamt för de två portvinstyperna är att de har lagrats på ekfat under flera år och därför är mer motståndskraftiga mot syre.

Portviner av alla smaker kan passa utmärkt till mat. Vit portvin är perfekt att servera till chips, oliver, nötter och andra typer av snacks och aptitretare. De söta Ruby Ports som LBV och Vintage Port är underbara ostviner. En klassisk match made in heaven uppnås med getost eller blåmögelost. Dessutom är pepparstek också en hit, liksom gåslever och anka - många portvinsälskare föredrar faktiskt att dricka portvin till anka på julafton eftersom det kan matcha sötman i brunpotatisen. I dessertvärlden passar Ruby Ports utmärkt till chokladkakor eller tårtor med röda frukter. Tawny bör finnas på bordet om du serverar äppelpajer, särskilt tarte tatin, panna cotta och andra krämiga desserter och allt med nötter.
Till årets julklassiker rekommenderar vi att du hittar en flaska av Ruby-typerna eftersom de domineras av körsbärsfrukt och andra mörka bärsmaker. Tawny, med sina nötaktiga karamelltoner, passar inte lika bra till risdesserter som Ruby-viner.
Vi har just ingått ett stort partnerskap med Schott Zwiesel, känt i 150 år för innovativa, högkvalitativa glasvaror, och idag är varumärket en av de absoluta världsledarna. Deras portvinsglas är, liksom resten av sortimentet, extremt robusta och tål mer än ett vanligt glas. Du kan köpa Schott Zwiesel portvins- och dessertglas här. Schott Zwiesel Vervino Dessertvinsglas | Supervin.dk


Efter cirka 20 år är ett Vintage Port-vin rundat och klart att dricka. Kan lagras från 50 till +100 år från skördeåret, beroende på portvinets kvalitet.
LBV Port är skapat för att drickas vid lanseringen, men kan också utvecklas positivt under 8-10 år.
Dessa viner är drickfärdiga vid buteljering och är därför inte avsedda att lagras länge på flaska.